Tots el contes

Conte número 28

28/Anàlisi de dades

La Laura i en Joan col·laboraran en les investigacions del Centre de Recerca Matemàtica (CRM) per tal de desenvolupar models matemàtics que ajudin a predir fenòmens meteorològics extrems.

conte en pdf

 

 

 

 

 

27/Clima

En aquesta aventura donaran un cop de mà als investigadors del Centre en Canvi Climàtic (C3-URV) per tal de posar en marxa mesures efectives davant l’emergència climàtica

Activitats interactives
Conte en pdf

Conte interactiu


26/demografia

En aquesta aventura donaran un cop de mà als investigadors i investigadores del Centre d’Estudis Demogràfics (CED) per tal de conèixer millor les poblacions humanes del passat.

Activitats interactives
Conte en pdf
Conte interactiu

La laura i en Joan a la dimensió nanoneguda
25/ Nanotecnologia

En aquesta aventura donaran un cop de mà als investigadors de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) per desenvolupar una superbateria de grafè que sigui molt més sostenible i eficient.

Activitats interactives
Conte en pdf
Conte interactiu

imprimeixen vida a la vida
24/ Bioenginyeria

En aquesta aventura donaran un cop de mà als investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) per tal de millorar la salut de les persones mitjançant la bioimpressora en 3D.

Conte en pdf
Conte interactiu

treuen tot el suc de la recerca
23/ Ciència i tecnologia dels aliments

La Laura i en Joan visiten la Xarxa de Referència en Tecnologia dels Aliments (XaRTA) a la seu de Lleida, on estudien com fer aliments més bons i sans, i com produir-los millor. En aquest conte descobrirem el procés d’elaboració de l’oli.

Conte en pdf
Conte interactiu

en una recerca molt espacial
22/ Astronomia
With activities in English!

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya convoca a la Laura i en Joan per participar en una recerca on s’havien de localitzar exoplanetes, és a dir, planetes de fora del sistema solar, i així poder llançar una sonda espacial per investigar els que havien descobert.

Conte en pdf
Conte interactiu

a Val més prevenir que nadar
21/ Enginyeria
With activities in English!

Mitjançant les matemàtiques i l’enginyeria, la Laura i en Joan ajudaran a prevenir desperfectes en cas d’inundacions a tres rius d’Europa: l’Elba, el Po i el Llobregat. La recerca es du a terme al CIMNE, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria.

persegueixen les cèl.lules malignes
20/ Biomedicina
With activities in English!

L’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona necessita l’ajuda de la Laura i en Joan per investigar sobre la malaltia del càncer amb mosques de la fruita, amb l’objectiu de saber com s’estenen les cèl·lules malignes a altres parts del cos.


19/ Aqüicultura
With activities in English!

La Laura i en Joan es desplacen a les illes Medes per atrapar un mero, espècie en greu perill d’extinció. Des de la Xarxa de Referència d’R+D en Aqüicultura tenien la hipòtesi que, si aconseguien reproduir el mero, el podrien reintroduir.


18/ Química orgànica
With activities in English!

La Laura i en Joan s’ incorporen al grup de recerca de l’Institut Català d’Investigació Química, a Tarragona, per aconseguir imitar la molècula d’un fong que pot tenir propietats adients per curar un tipus de càncer.


17/ Lingüística aplicada
With activities in English!

L’Institut Universitari de Lingüística Aplicada convoca la Laura i en Joan per col·laborar en el disseny d’una eina informàtica que permeti estudiar els subjectes dels titulars dels diaris i així esbrinar si s’estan deshumanitzant.


16/ Tecnología científica

La Laura i en Joan participen en una recerca que utilitza la llum del sincrotró ALBA, milions de vegades més intensa que la llum del Sol, i veuran les fascinants aplicacions de l’accelerador de partícules ubicat a Cerdanyola del Vallès.


15/ Arqueologia de la guerra

La Laura i en Joan faran una recerca d’arqueologia sobre la guerra civil espanyola i aniran fins al camp d’aviació republicà dels Monjos, a l’Alt Penedès, on podran ajudar un grup de recerca de la Universitat de Barcelona.


14/ Macroeconomia

Una recerca en economia porta la Laura i en Joan fins a Brussel·les, on conjuntament amb el Centre de Recerca en Economia Internacional investigaran els factors que van provocar la bombolla immobiliaria.


13/ Tecnologies de la producció

La Laura i en Joan s’uneixen al conjunt de grups de recerca de la Xarxa de Referència en Tècniques Avançades de la Producció per dissenyar un sistema que millori les condicions de feina dels treballadors d’una fàbrica de coure.


12/ Immunologia del transplantament

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge demana a la Laura i en Joan de participar en una recerca molt important: reduir el rebuig que generen els trasplantaments de ronyó mitjançant els mecanismes del propi cos.

Campus ETSEA
11/ FotònicaWith activities in English!

Gràcies a l’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques), la Laura i en Joan poden observar com els investigadors parteixen de coneixements sobre els vegetals per millorar l’aprofitament energètic de les plaques solars.


10/ Tecnologia agroalimentària

El Centre de noves tecnologies i processos alimentaris (CENTA) convoca la Laura i en Joan a Monells, un petit poble del Baix Empordà. Allí ajuden els investigadors a millorar els mètodes de conservació de les ostres…


9/ Neurobiologia

El Centre de Regulació Genòmica necessita la col·laboració de la Laura i en Joan per fer recerca sobre la pèrdua de memòria. Veuen com tota la seva feina representa una pas més per alleujar els símptomes de l’Alzheimer.


8/ Nanotecnologia

La secció de nanotecnologia del Parc Científic de Barcelona demana ajuda a la Laura i a en Joan per a que els ajudin a investigar sobre nanocàpsules que evitin els efectes secundaris dels medicaments.

La Laura i en Joan en missió de rescat
7/ Biologia de conservació

Els dos protagonistes participen en la recerca que desenvolupa el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Amb els investigadors, observen en el seu entorn natural una espècie d’esparvers que està en perill d’extinció.

rere el rastre dels dinosaures
6/ Paleontologia

A Fumanyà, a la comarca del Berguedà, és on l’Institut Català de Paleontologia desenvolupa la seva recerca sobre el pas dels dinosaures per Catalunya. La Laura i en Joan, col·laboren fent fotografies per desprès analitzar-les.

descobreixen el món dels ilergets
5/ Arqueologia
With activities in English!

La Laura i en Joan aprofundeixen en el camp de l’arqueologia per terres de Lleida. Amb els seus poders màgics, ajuden els investigadors en una excavació d’un antic poble iber, anomenat ilerget.

es capbussen a les illes Medes
4/ Biologia

La història que narra aquest conte porta els dos protagonistes fins el fons del mar, a les Illes Medes. En col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar, la Laura i en Joan s’endinsen en el camp de la biologia marina.

investiguen la pissarra digital
3/ Pedagogia

Aquest conte porta la Laura i en Joan a col·laborar amb un equip universitari d’investigació pedagògica. Per fer-ho, ajuden a analitzar l’aplicació de la pissarra digital a una escola de primària a Tarragona.

salven al MareNostrum
2/ Informàtica

En aquest conte, La Laura i en Joan col·laboren amb els informàtics del superordinador MareNostrum. Amb la resta de l’equip, aconsegueixen recollir dades per contrarestar un atac de pirates informàtics.

viatgen a Moçambic
1/ Medicina

La Laura i en Joan s’endinsen en la recerca en medicina, un camp que els permet viatjar fins Moçambic. Allí, ajuden el personal investigador de l’IDIBAPS que està treballant en una vacuna contra la malària.